Online marketing tools

Artiklens indhold

Jeg elsker at arbejde med online markedsføring.

Uanset den aktuelle disciplin er det næsten altid noget som er fleksibelt både i tid og sted. Der er intet som hindrer dig i at opsætte en Facebook kampagne fra Barcelona, skrive tekster i Los Angeles og lave links midt om natten mens alle andre sover.

Denne artikel handler om de forskellige services, tools og gadgets jeg selv bruger for at lette hverdagen med at arbejde fleksibelt.

Webhosting/webhotel

Har du brug for inspiration til at finde webhoteller i Danmark og udlandet, kan du læse min oversigt over de webhoteller jeg selv bruger.

Har du brug for den korte anbefaling kommer den her: Hvis du skal starte et mindre dansk WordPress website, hvor du ikke i første omgang forventer at få tusindvis af daglige besøgende, er der kun et oplagt valg. Unoeuro tilbyder et super stabilt dansk webhotel som i Bronze versionen koster under 10 kroner om måneden. Der er 1-click install, rigelig plads (5 GB) og ubegrænset trafik og e-mail adresser.

Unoeuro er en del af Zitcom, som også står bag Wannafind. De har en ekstremt effektiv back-end som gør at de kan levere en uhørt høj driftsikkerhed og hastighed for nærmest ingen penge. Det er der ikke andre danske udbydere som kan konkurrere med.

Bluetooth headset til Skype/Viper og telefon

En kæmpe fordel ved online arbejde er at det kan udføres hvor du har lyst, og i høj grad på tidspunkter som passer dig. Du slipper dog næppe uden om at skulle kommunikere med kunder, leverandører og partnere på anden vis end e-mail. Min erfaring er at telefon, Skype og Viper ofte benyttes i flæng, afhængig af om man er et sted med god (og gratis) mobildækning og hvorvidt man har behov for at vise noget med skærmdeling samtidig.

Det er baggrunden for at jeg har valgt et Plantronics Bluetooth headset som både kan kobles på mobiltelefonen og computeren via Bluetooth. Der er aktiv støjreduktion, så jeg kan  tage opkald selv på steder hvor der er ekstern støj. Jeg har valgt et som er lidt klodset sammenlignet med dem som kan sidde direkte på øret i den ene side. Jeg har det bedst med at være skærmet fra alt udefrakommende når jeg snakker med folk, men hvis man skal være mere mobil er det nok bedre med en mindre model.

Den feature jeg sætter mest pris på ved et ordentligt headset til arbejdsbrug er at jeg kan kombinere min arbejdsdag med at høre musik, lydbøger eller podcasts på et sæt behagelige trådløse høretelefoner, men samtidig kan tage et opkald så snart det kommer. Det er meget smartere end at skulle pille høretelefonerne af og finde mobilen frem hver gang den ringer. Du kan i øvrigt finde en masse inspiration til lydbøger her, og du kan finde en af Danmarks bedste podcasts her.

Et headset med fornuftig mikrofon virker i øvrigt også fint hvis man skal optage videoer eller webinars, hvor lydkvaliteten ikke er så vigtig at man skal have en decideret podcast mikrofon. I en snæver vending fungerer de acceptabelt som høretelefoner til musik og podcasts med en fornuftig batteritid omkring 10 timer. Skal du have noget mere specifikt til musik kan du se efter dedikerede Bluetooth høretelefoner.

Rank trackere

Når man arbejder med søgemaskineoptimering er det afgørende at kunne måle resultaterne af en arbejde, uanset om det er on-page optimering, hstighedsforbedring, linkbuilding eller andre tiltag. En rank tracker gør lige præcis det – den følger dine positioner i søgemaskinerne, så du hele tiden er opdateret på hvor du ligger, og om dine sider bevæger sig op eller ned. Det er selvsagt væsentligt at følge sine kunders placeringer for at kunne dokumentere at dit arbejde bærer frugt, men lige så vigtig er en rank tracker til research af de mest effektive tricks til at opnå bedre placeringer i Google.

Der findes et utal af rank trackere, både som services og lokale programmer (som ofte kræver proxy servere for at fungere godt). Hvis man kan leve med mindre funktionalitet er der gratis løsninger som Serplab og Waimea. Til professionel brug har jeg bedst erfaringer med følgende services (som i øvrigt begge er danske):

Tinyranker

Tinyranker (tidligere Tiny Rocketlab) er en super lækker rank tracker med fokus på overblik og let overskueligt interface. Jeg har brugt Tinyranker i flere år til at følge med i 100+ domæner, og der er i mine øjne ikke nogen service som leverer et så godt overblik over mange domæner på en gang. Min erfaring er at de registrerede søgemaskineplaceringer er meget præcise. Der kan trackes rankings både på desktop og mobile enheder til samme pris.  Rankings opdateres en gang i døgnet.

Tiny tilbyder et rimelig brugbart aggregeret synlighedsindeks som giver et fornuftigt overblik over bevægelser i den samlede portefølje af søgeord for domænet. Det er en funktion som mange konkurrenter savner. Til gengæld er der ikke helt så mange muligheder for at bore sig ned i detaljerede historiske data på valgfri tidspunkter. Der savnes mulighed for at følge SERP for et givet søgeord til brug for reputation management, et område hvor ProRankTracker gør det bedre.

Accuranker

Accuranker på på mange måder Tinyrankers modsætning. De tilbyder virkelig mange muligheder for at analysere data og de enkelte søgeord kan styres gennem tags og stjernemarkeringer som også giver mulighed for at lave meget detaljerede rapporter. Rankings opdateres som udgangspunkt en gang i døgnet, men man kan til enhver tid opdatere dagens placeringer manuelt med nærmest øjeblikke virkning. Det er en mulighed Accuranker selv er meget stolte af. Har man behov for at tjekke lokale placeringer, så er Accuranker det helt rigtige værktøj og mulighederne for præcis at definere søgninger fra et specifikt område er meget imponerende.

Placeringer i søgemaskinerne registreres helt ned til position 500, hvilket er imponerende og bedre end stort set alle konkurrenter på markedet. Det vil typisk ikke være et konkurrenceparameter, hvis man bare skal tjekke egne placeringer, men når man laver research af Googles algoritme er det en virkelig brugbar feature.  Ligesom i Tinyranker savnes der her mulighed for at følge SERP for et givet søgeord til brug for reputation management.

Bagsiden af medaljen er at Accuranker ikke er super velegnet til at give overblik over mange websites samtidig. Deres  beregning af gennemsnitsplacering er helt ubrugelig i praksis. I stedet opererer de med notifikationer for de søgeord man har markeret som særlig vigtige. Det er dog lidt problematisk, at man aldrig kan vide helt med sikkerhed om deres algoritme for at fremhæve vigtige ændringer i SERP som notifikationer får det hele med.

Opgavelister og projektstyring

Asana

Trello

Moleskin eller anden notesbog

Tools til linkbuilding

Ahrefs.com

Majestic.com

SEMrush.com

Kwfinder.com

Tools til onpage SEO og keyword research

Storybase.com

Bogføring, økonomistyring og regnskab

Dinero

Er det system jeg selv benytter i det daglige.

A-kasse for selvstændige

Muligheden for at få dagpenge som selvstændig erhvervsdrivende har aldrig være let gennemskuelig. Der er kommet lidt mere ordnede forhold efter en lovændring trådte i kraft i 2018, som i højere grad ligestiller selvstændige med lønmodtagere.

Principielt kan man som selvstændig optages i enhver A-kasse, men de fleste arbejdsløshedskasser optager kun medlemmer som hører inden for deres fagområde. I Danmark er det mig bekendt kun DANA som specifikt henvender sig til selvstændige. Til gengæld virker det som om der er mange som ikke er specielt tilfreds med dem, til trods for at de har et af de højeste kontingenter i Danmark. Vil du have et overblik over A-kasser i Danmark kan du finde det på en række hjemmesider som sammenligner priser og ydelser. Vær dog opmærksom på at de fleste får affiliate kommission for at hverve medlemmer til A-kasserne, så de er sjældent helt objektive 🙂

Da jeg er lønmodtager ved siden af af mit virke som selvstændig kan jeg være medlem af AAK. Den eneste gang jeg har benytte det var som nyuddannet på dimittendsats.
Jeg fik et shock, da de første gang fortalte at jeg måtte lukke min enkeltmandsvirksomhed til trods for at den ingen omsætning havde.
Det viste sig også hurtit at være en misforståelse, og det var bare et spørgsmål om at der skulle udfyldes en ekstra formular.