13 effektivitetstip til iværksætteren

I dag får du fornøjelsen af et gæsteindlæg fra Jens Jakob Andersen. Jens er passioneret sportsmand, og har med stor succes omsat sin interesse for sport til flere populære webshops med blandt andet salg af løbesko og skiudstyr. Alt sammen ved siden af studieerne på CBS. Det kræver fokus og effektivitet, og det er netop emnet for denne artikel. Take it away, Jens:

Der er mange faktorer, der afgører hvor vidt du bliver succesfuld med din forretning. En stor del af din succes kan ses i sammenhæng med hvor meget du får udrettet. Her i artiklen gennemgår jeg 13 helt lavpraktiske tips til at øge din effektivitet som iværksætter. De er typisk baseret ud fra keep-it-simple princippet.

Jens_jakob_andersenForskel på dit output

Jeg har personligt arbejdet meget på at øge min effektivitet. Det er min overbevisning at dit output kan dekomponeres til arbejdsindsats ganget med intensitet. Altså, hvor meget du arbejder, og hvor effektivt du arbejder, i den tid du er i gang.

På engelsk kan du bruge de to ord:

 1. efficiency
 2. effektivity

Forestil dig følgende scenarie. Du skal indsamle så mange underskrifter som muligt. Et godt eksempel på effectivity er at du går fra dør til dør fra morgen til aften for at indsamle underskrifter. Effeciency er derimod hvis du tager én dag, hvor du finder ud af hvornår folk er hjemme og går fra dør til dør i de perioder og resten af tiden bruger du på at lægge sedler i postkasser eller finde andre metoder til at fange folks opmærksomhed. Du kan læse mere om de to principper her.

Bliv effektiv med 13 simple effektivitetstips

 1. Tjek kun din mail 1 gang dagligt.
 2. Når du tjekker din mailbox, skal den tømmes – hver gang.
 3. Tjek ikke din mail før kl 10 – så bliver du fanget i at folk svarer.
 4. Inden du går hjem, skriver du 3 ting du vil fokusere på i morgen.
 5. Mindsk passive (du ikke selv er herre over) forstyrrelser.
 6. Arbejder i ryk – 6 x 45 minutter har jeg brugt i langt tid med god effekt.
 7. Log ud af diverse sociale medier, Skype, Dropbox og lignende.
 8. Arbejd aldrig hjemmefra – skil arbejde og hjem fra hinanden.
 9. Planlæg kun 4-5 timers arbejde hver dag – dine dage bliver altid fyldt op.
 10. Drop al multitasking – fokuser på én ting af gangen.
 11. Sæt tidsgrænser på alle dine projekter – arbejd aldrig mere end 1 time i træk.
 12. Arbejd altid kun på den ene ting, der vil gøre størst forskel.
 13. Hold pauser.

Egne erfaringer med at være effektiv

Personligt har jeg i lang tid gået op i at være mest mulig effektiv. Jeg bruger forskellige værktøjer. Skal jeg koge alt ned til 3 ting, der har gjort mit arbejdsliv mest effektivt, så er det uden tvivl:

 1. Tjek kun mail, sociale medier og lignende 1 gang dagligt.
 2. Lav maksimalt 3 ting på en dag – og alle skal være relateret til ét projekt.
 3. Pauser.

Et godt eksempel er at jeg altid har nydt at arbejde 3 x 45 minutter om formiddagen efterfulgt af en løbetur, en cykeltur eller en tur i fitness. Derefter tilbage på kontoret og tage 3 x 45 min mere. At hoppe i mine elskede Asics løbesko og komme langt væk fra alt, der handler om arbejde, har hjulpet mig rigtig meget – samtidig får du rigtig meget ud af din træning hvis du tidligere har været presset og kan komme ud at slappe af. Du kan læse lidt mere om et af mine yndlingsmærker – se på Asics egen løbehjemmeside.

Generelt har jeg det sådan at man skal fokusere på de ting, der gør en forskel. 80/20 reglen gælder altid. Når det kommer til udstyr – er det vigtigt at have gode, men få ting, der virker. Mit eksempel med løbesko er bare til min træning. Det kunne lige så vel være et lækkert hæve-sænke bord.

Du tror du arbejder meget

Du har med garanti et projekt du brænder rigtig meget for. Du arbejder dagen lang. Desværre er din effektivitet meget lav. Det helt klassiske eksempel er at du starter ud med at arbejde ganske fokuseret fra 9-16. Du tager måske en træning og fortsætter med at tjekke lidt mail om aftenen.

Gør det nogen forskel om du tjekker din mail?

Nej.

Vent til dagen efter. Ved at du hele tiden tænker på dit arbejde og ikke kobler fra, gør at du dagen efter automatisk vil være mindre effektiv. Lynhurtigt er du inde i en ond spiral, som er svær at komme ud af.

Jeg håber jeg har givet dig lidt inspiration til at fokusere på det der gør en forskel. Vær effektiv og arbejd hen imod dit mål med de rette værktøjer.

Speak Your Mind

*