Som iværksætter har du sikkert masser af bolde i luften på en gang. Det kan være motiverende men i nogle tilfælde også blive en stressfaktor. Annette Jønsson har i knap 10 år arbejdet med udvikling af mandelige virksomhedsledere og derigennem også hjulpet mange mænd med stress. I denne artikel byder Annette ind med 5 stress symptomer du skal være opmærksom på .
Kender du det, at du ikke rigtig tager dig selv og dine behov alvorligt? Du drøner bare afsted og tænker ikke videre over din fysiske og psykiske balance eller mangel på samme, før der opstår et konkret problem. Du får influenza, brækker et ben eller noget helt andet, der får dig ned at ligge, og her begynder du at mærke, hvordan du egentlig har det?
Min erfaring efter snart ti års arbejde med mænds personlige udvikling er, at det kan være rigtig svært som mand at bede om hjælp eller fortælle andre, hvis noget ikke går så godt. Mænds selvopfattelse er sjældent forbundet med svaghed og sårbarhed. Nej, en rigtig mand er usårlig og kan klare tingene selv også, hvis han bliver stresset eller ked af det. Mærker han, at der er noget galt, fordi kroppen reagerer, vælger han ofte at overhøre signalerne og skubbe problemerne fra sig. Måske vælger han at isolere sig, som en konsekvens af manglende evne til at tale højt om, hvordan han har det og håber, at det snart går over, det der nu måtte være i vejen.
Her er fem symptomer, der kan være med til at gøre dig stresset, urolig og ude af fokus:
1: Tankemylder:
Er dit hoved ofte fyldt af utallige tanker og forestillinger om alt muligt andet end det, du beskæftiger dig med lige nu? Har du en følelse af, at det er dine tanker, der styrer dit liv? Det tager en masse af din tid og energi samtidig med, at du har svært ved at være nærværende, når du er sammen med andre.
Hvad gør du?
Tag en pause og træk vejret dybt ned i maven. Sæt dig et sted, hvor der er stille og brug dine fem sanser (høre, se, føle, dufte og smage), hvilket bringer dig tilstede i nuet.
2: Taler meget:
Når du har ordet – har du magten. Kender du den mekanisme? Problemet er bare, at hvis du taler derudaf i lange snørklede sætninger og ud af diverse tangenter, glemmer du at lytte, og der er risiko for, at den du taler med mister fokus og interesse.
Hvad gør du?
Samtalens kunst handler om dialog. Du taler lidt, stopper op og lytter lidt. Du spørger om noget og får et svar, og sådan svinger det frem og tilbage. Enetale er noget fanden har skabt og noget vi kommer til, hvis vi er ophængt og pressede, og glemmer at rette vores fokus udad, så vi kan fornemme den, vi taler med.
3: Høje forventninger til dig selv:
Som iværksætter skal du præstere og skabe resultater. Det kræver formentlig en del energi og tid og ups, så gik der lige to timer mere… Pas på at du ikke sætter barren for højt og dermed oplever, at der er langt mellem dine succeser.
Hvad gør du?
Ros dig selv, når du gør noget godt. Vær ikke for hård ved dig selv, når noget ikke lykkes, men accepter, at du ikke kan det hele, og at du er god nok, som du er uden at præstere. Det vil øge dit selvværd.
4: Sluger mange kameler:
Er du ikke så god til at sige NEJ eller sætte grænser, hvis nogen træder dig over tæerne? Har du den dårlige vane at undgå konflikter ved at please og sige okay, det går nok selv om, du er vred eller uenig? Det betyder, at du sluger en del kameler og ophober vrede og irritation inden i.
Hvad gør du?
Fortæl hvad du mener og føler, så du får luft og ingen er i tvivl om, hvor du står. Du vil hurtigt opdage, at det skaber respekt i omgivelserne at være ærlig og stå ved sig selv, og du begynder at få det, du ønsker.
5: Højt tempo:
Er der fuld power på dig, din kalender og dit åndedræt? Har du utallige projekter i gang samtidig, og har du svært ved at mærke din krop, og hvordan du har det? Når alting går meget stærkt, kan du ikke fokusere og tager ikke de bedste beslutninger. Du risikerer at blive kort for hovedet, småirritabel og miste evnen til at være tilstede.
Hvad gør du?
Du må vælge noget fra og tage dig selv mere alvorligt ved at sænke tempoet. Det er ikke særlig cool at falde om af stress. Dit værktøj her er at mærke din krop og tage det, du mærker alvorligt. Altså tage en pause, når du bli’r træt, spise, når du er sulten, gå hjem når du har arbejde hele dagen og holde fri og lave noget rart.
Flere redskaber
Ønsker du at læse mere om, hvad du kan gøre for at styrke sit personlige lederskab og få et liv med mere nærvær, handlekraft og mod, kan du downloade min 20-siders e-bog som er et uddrag af min bog ’Fra mand til menneske’ på www.mandeterapeut.dk.