Interview med Simon Elkjær – en rigtig nørdet forretningsmand

Simon startede i en rigtig tidlig alder med en høj interesse for at bygge og administrere hjemmesider. Tilbage fra dengang før det var så nemt som ingenting at oprette et webhotel og have en hjemmeside for småpenge. I starten af 2003 startede de første internetprojekter for og der har ikke været ret meget pause siden, den 23-årige Simon Elkjær som ikke har nogen anden færdiggjort uddannelse end sin 10. klasses eksamen fra efterskolen er i dag 10 år efter medejer af en online virksomhed hvor omsætningen ligger i de 3 cifrede millionbeløb.

Simon ElkjærWorkaway i Spanien mødtes jeg med Simon for at stille ham et par spørgsmål om, hvad der skal til før man kan gå fra en interesse til at være medejer af en virksomhed der i dag omsætter for flere millioner.

Simon udtaler selv “Jeg er som udgangspunkt overhovedet ikke mere intelligent end de fleste, det hele handler bare om prioriteter at arbejde hårdt på at nå sine mål. Jeg fik nok nogle af de laveste karakterer i skolen, men jeg har derimod lagt ti-tusindevis af timer i at arbejde med at blive en af de bedste til det jeg laver nu, og det begynder så småt at bære frugt. Når det så er sagt, så er det virkelig uhyre vigtigt at man hele tiden løber så stærkt man kan, for at lære så meget som muligt. Der går stadigvæk ikke en eneste dag, hvor jeg ikke læser en eller anden form for artikel eller vidensdeling indenfor mit univers. En interesse for at blive dygtigere samt viljen til at lægge 10 timer om dagen i 10 år, så kan du få success lige meget hvem du er”.

Hvornår startede du din første virksomhed?

Faktisk før jeg blev 18, under min mors navn og jeg kan ikke anbefale andet end at du gør det samme, jeg var ung og havde absolut ingen risiko i at gøre mig mange dyre erfaringer som gør at jeg i dag er blevet den del klogere. Det kræver meget trial and error og lige meget hvor lang uddannelse du har, så er det et meget lille fåtal der ramme plet i deres første forsøg på at drive virksomhed.

Jeg tjente faktisk penge i min første virksomhed, det var som en form for freelance konsulent, men jeg blev hurtigt begravet i arbejde som jeg ikke kunne leve af, da jeg ikke var god nok til at indkræve penge og jeg havde sat værdien af min timeløn alt for lav.

Hvorfor har du valgt uddannelse fra?

Jeg har faktisk prøvet alt fra elektriker til datamatiker og finansøkonom, men uddannelsessystemet er ikke skabt for en som mig, jeg kan ikke sidde stille og fokusere på én ting af gangen i længere tid. Slet ikke hvis det er noget der ikke fanger min interesse. Hvis jeg havde gået i folkeskolen i dag, havde jeg nok fået at vide jeg havde damp og at jeg ikke kunne blive til noget.

Delvist kan jeg takke Amino for at starte lige i den tid hvor jeg var meget i tvivl om hvad min fremtid skulle bringe og få mig til at indse at man sagtens kunne blive til noget uden en uddannelse, det handlede bare om at klø på. Og delvist kan jeg takke min forældre som altid har støttet mig i alle de beslutninger jeg har taget og ikke har trampet på mig for at få taget en uddannelse.

Med tiden har jeg fra sidelinjen mere eller mindre mistet respekten for uddannelsessystemet, da jeg kan se eksempler på at folk med 7 og 10 årige uddannelser (inkl gymnasie) ikke kan få job bagefter. Det siger altså meget at vi kan lade folk bestå en uddannelse, men uden at være kvalificeret til at få et job. Hvis man med sin uddannelse stadigvæk ikke er dygtig nok til at få et job, burde man ikke være dygtig nok til at få den uddannelse, ellers ender det jo med at uddannelse faktisk er ingenting værd.

Kan enhver gøre det samme?

Ja og nej, jeg har endnu ikke mødt nogen hvis evner favner så bredt som mine og for at sige det mildt så er jeg ikke bremset med at løbe hurtigere med årene, jeg lærer mere og mere hver eneste dag. Der sidder nok nogle nørder der ude et sted som måske kan programmere bedre end mig, lave bedre design end mig, lave bedre seo end mig, lave bedre online marketing end mig, lave bedre forretning end mig, men jeg har endnu til gode at møde nogen der besidder en blanding af alle evner.

Men jeg vil gerne sende en opfordring til at du begynde at stille spørgsmålstegn til uddannelsessystemet og hvor meget værdi det har for dig. Kan du i virkeligheden blive det du vil i livet, bare ved at tage en uddannelse, eller vil du indrømme at der skal mere til?.

Hvordan blev du en del af den virksomhed du er i nu?

Jeg startede i virksomheden som 20-årig som studiemedarbejder og ledte efter en måde hvorpå jeg kunne slippe væk fra et studie som overhovedet ikke var noget for mig. Stadig i dag forsøger jeg hver eneste dag at kunne imponere stifteren af virksomheden. Helt fra starten af skulle jeg leve op til noget for at få mit job og i dag har jeg været så priviligeret at få muligheden for at være en del af den succes han har stablet op og knoklet så hårdt for. Det betyder at jeg får ondt i maven og har næsten svært ved at sove, hvis jeg bare en dag føler at jeg ikke har gjort nok for at leve op til den mulighed jeg har fået, men det er en god ting, det holder mig skarp.

Hvad er det sidste tiltag fra virksomheden?

Jeg har lige netop færdiggjort en kundeklub som skal virke på tværs af alle vores webshops og på den måde give alle de kunder noget tilbage, som har været med til at skabe vores succes. Det har taget mig lidt over 1,5 uge (i effektiv tid) at komme i luften med en beta version af en kundeklub hvor kunderne får point for at handle på tværs af alle vores shops.

Hvad er det næste store skridt?

Det næste og største skridt som jeg, og firmaet skal tage (hvis alt skal gå efter midt hoved) er at udenlands ekspandere, vi er allerede startet på det, men det kan bare ikke gå hurtigt nok. I Danmark omsætter vi for over 100 millioner til kun 5 millioner mennesker, i de lande jeg gerne vil udvide til i Europa kommer vi op på nærmere 150 millioner mennesker. Vi skal nå derop hvor tælle vores omsætning i milliarder.

Du kan se mere om Simons CV og forretninger på hans egen hjemmeside Simon-Elkjaer.dk.

Update i 2018: Simon har som sædvanlig ild i røven, og er allerede nået langt videre. Efter sideløbende at have drevet endnu en webshop og skrevet optimeringsbogen, har han nu efter en periode  i rollen som direktør i Spinnaker Nordic startet op selv med Nutimo.dk. Det går stærkt.

Speak Your Mind

*