Konverteringsoptimering med Morten Storgaard

Mens alle andre medier ligger under for agurketiden, fortsætter vi her på bloggen ufortrødent over sommeren. Denne gang giver vi ordet til Morten Storgaard, som har lang erfaring med markedsføring og konverteringsoptimering. Take it away..

Mit navn er Morten Storgaard, og jeg har arbejdet med online markedsføring siden 2008, hvor jeg startede min første virksomhed sumopix.com, som sælger lærredsbilleder og fototapet.

Siden 2013 har jeg dog ikke længere arbejdet med denne shop, og jeg arbejder i dag fuld tid med rådgivning og markedsføring for netbutikker.

En af de discipliner indenfor markedsføring, som har optaget mig mest, er konverteringsoptimering. Det handler om den kunst, at få flere af de besøgende på webshoppen til at handle.

Formålet er at hæve konverteringsgraden, som er den procentvise andel af de besøgende, som ender med at handle. Hvis 2 ud af 100 besøgende på din webshop ender med at købe, så har du en konverteringsgrad på 2%.

De netbutikker, som har en højere konverteringsgrad end deres konkurrenter i markedet, kan således betale mere pr klik for deres markedsføring, fordi de i sidste ende får mere ud af hver besøgende kroner- og øremæssigt.

Jeg vil her fremhæve et par eksempler fra de gange, hvor det er lykkedes at hæve konverteringen mærkbart hos nogle af de shops, som jeg har arbejdet med.

Simplificer og sæt fokus på Call-to-action

Som sagt var min første virksomhed en print-on-demand virksomhed, som tilbød folk at uploade deres fotos til vores hjemmeside, og bestille motiverne som print på lærred. Jeg lavede mange versioner af produktsiden, før jeg fandt et design som gav et løft på konverteringen.
Her kan du se en af de tidlige designs, og nedenunder ser du et design, som over t   endte med at hæve konverteringen med over 30%!

 

foto1

 

foto2

En af de ting, som endte med at gøre en forskel, var fremhævelsen af vore USPer:
1) Hurtig levering (get it tomorrow)

2) Tilpasningsmuligheder (500 sizes)

3) Personlige billeder (Use your own photos)

Disse var nogle af de vigtigste parametre, hvor vi kunne adskille os fra vores konkurrenter. Fordi vi havde egen produktion, kunne vi levere hurtigt, mens mange af vore konkurrenter fik produkterne sendt ind fra eks. Tyskland og England, hvilket gav dem et par dage mere på leveringtiden.

En anden ting vi arbejdede meget med var overskriften. Vi udskiftede overskriften:
”Photo on canvas”
med:
”Your best memories printed on Canvas”

Som du nok bemærker, er den sidste noget mere personlig, og spiller mere på hele den følelse, man får ved at handle, hvor den første blot nævner, hvilket produkt der er tale om.

Test radikale ændringer

Den vigtigste læring for os ved de 6-7 tests, som vi kørte for at opnå dette løft, var vigtigtheden at teste radikale ændringer, fremfor at teste småting som fx farvevalg.

I starten testede vi f.eks. at ændre den blå knap til grøn, og ideen var at den lettere skulle fange øjets opmærksomhed, ved at have sin egen farve i forhold til resten af designet. Det gav dog nærmest ikke nogen effekt, sammenlignet med effekten af at flytte knappen over i midten af siden, hvor den får mere fokus.

Vi fandt også ud af, at vi skulle afprøve forskellige tekst-budskaber, og vi prøvede mange forskellige placeringer af fotos og knap, inden det lykkedes os at skabe et konsekvent løft.

Anmeldelserne i højre side var også en fin ide, som var med til at skabe et løft. Vi testede mange ting samtidig, og forsøgte at ”ryste posen” så meget som muligt.

Man kan argumentere for, at vi dermed ikke med sikkerked kan vide, hvilke elementer der gjorde den store forskel, men det var egentlig heller så afgørende for os i starten, som det var at få testet nogle meget forskellige budskaber og designs af, for dermed at forsøge at ramme noget radikalt anderledes.

Simpel boks gav større ordrer

En af de shops, jeg har arbejdet med de sidste par år, er Holmrisonline.dk, som sælger kontormøbler. De er et godt eksempel på, at selv meget simple ændringer kan have en stor effekt. Deres primære kunder er virksomheder, og det betyder, at kunderne ofte lægger et større antal møbler i kurven, og derfor ofte ønsker et tilbud.

Derfor forsøgte vi, at gøre det lettere for kunden at efterspørge et tilbud. Vi indsatte en boks i højre side af shoppen, som er synlig hele tiden. Den spørger kunden:

”Er du interesseret i flere stk. af samme vare, så kontakt os via nedenstående formular og vi vender hurtigst muligt tilbage med et tilbud.”

Denne lille ændring på shoppen betyder, at der kommer flere af de store ordrer i mål, da vi har gjort det meget let at bede om en god pris på et større parti. Det er netop de ordrer, som er rigtig sjove at få i mål, og derfor valgte vi at implementere denne boks på en meget synlig måde.

Det tog ca. et par timer at få programmøren til at indsætte boksen, og man kan argumentere for, at den ikke er det kønneste man har set, men den har betydet et mærkbart løft af leads til store salg. Noget som kan mærkes på bundlinjen.

Udover at arbejde med at få et større antal af de besøgende til at købe, er det også en god ide at holde øje med ordrestørrelsen, når man tester ændringer. Denne test gav nemlig både en forøgelse af konverteringsraten, samtidig med at den hjalp til at få fat i de kunder, som var på udkik efter et større parti varer.

Vis kun informationer når de er relevante

Hos Refurb.dk har vi arbejdet meget med varekurven, for at gøre det lettere at komme i mål. Det første jeg gjorde, var at gøre det valgfrit, om man ønskede at oprette en profil i forbindelse med et køb. Det er efterhånden en no-brainer, og det er testet så mange gange, at det som regel bare skal gennemføres, hvis man arbejder med privatkunder.

Dernæst arbejdede vi med at sammenlægge fragttyper og betalingstyper i drop-down menuer. På den måde kunne vi fjerne en stor mængde information i varekurven. En mængde data, som dermed var usynlig, med mindre kunden ønskede at se den, og dermed blot klikkede mulighederne frem.

foto3Vi vidste fra vores kundedata, at det var Postdanmark der var den mest anvendte fragtform, og den mest brugte betalingsform var visa/dankort. Så vi valgte at til-vælge disse muligheder for kunden på forhånd, så vi på den måde hjalp størstedelen til slet ikke at skulle foretage kliks omkring disse valg, samtidig med at det gjorde siden meget mere overskuelig.

Held og lykke med optimeringen

Jeg håber disse praktiske eksempler kan inspirere dig til at komme i gang med at optimere din konverteringsgrad på din shop. Jeg synes, at dette arbejde er noget af det sjoveste indenfor online markedsførings, fordi det kræver kreativitet, at finde på nye løsninger.

Del endelig dine egne erfaringer og/eller frustrationer i kommentarerne herunder.

Comments

  1. Super gode råd!
    Det er helt sikkert noget som skal prøves af, især den med en så simpel som mulig købsprocess når man er i kurven.
    Hørte engang at en større shop havde testet nogle forskellige farver på “læg i kurv” knappen, og der blev lagt flest varer i kurven når baggrundfarven var blå. Dog tror jeg også selv mere på teorien om at det er den generelle opsætning og at budskabet går klart igennem der er det vigtige!

Speak Your Mind

*